ПРИЈАВУВАЊЕТО Е ЗАТВОРЕНО

следно издание
27 МАЈ 2023

Ако се прашувате каде да појдете на планинска трка оваа доцна пролет, не барајте подалеку од Охрид Ултра-Треил® кон крајот на мај 2023 година. Со своите 4 трки нуди уникатно искуство во планинско трчање во Македонија, комбинирајќи тешки и лесни патеки, две недопрени езера и совладување високи и изложени планински масиви. Градот Охрид и Националниот парк Галичица ве очекуваат!


Волонтирај на Охрид Ултра-Треил®

Без помошта од вас волонтерите, настан како Охрид Ултра-Треил би бил незамислив. Пријавете се и помогнете ни да го оживееме овој голем спортски предизвик, можеби со поддршка на вашите најблиски или пријатели кои учествуваат на трката.

Како волонтер ги уживате истите придобивки како и тркачите... Бесплатна маичка, оброци и пијалоци во текот на сите ваши смени, обезбеден превоз до местото на ангажман како волонтер...

Доколку доаѓате од далеку и ви треба сместување во четврток, петок или сабота ако работите неколку смени, ние ќе ви резервираме бесплатно сместување во Планинарскиот дом Велестово.

ПРИЈАВА ЗА ВОЛОНТИРАЊЕ

Охрид Ултра-Треил®
Трчање меѓу езера, облаци и планини

Потопен во континуирана историја уште од античките времиња, градот Охрид покрај Охридското езеро, светско наследство на УНЕСКО ве поканува на незаборавни авантури во планинско ултра-трчање во Националниот парк Галичица.

Охрид Ултра-Треил е организиран во југо-западниот крај на Македонија, во близина на границата со Албанија и Грција, на само неколку часа патување со автомобил од било кое место во нашата земја. Одлична организација на трката по меѓународни стандарди, сите волонтери имаат неколку годишно искуство во приредување безбеден и забавен спортски натпревар на отворено.

Уникатна прилика за краток необичен одмор со висококвалитетно ниско сместување, одлична храна и многу историски и природни места за откривање. Вистинско искуство кое не се пропушта!

Суперлативен природен феномен, Охридското Езеро е природна и културна област на светското наследство на УНЕСКО од 1979 г. Со длабочина од 300 метри, долго 34 километри и старо три милиони години, Охридското Езеро е меѓу најстарите и најдлабоките езера во Европа. Околу неговите брегови, античките населби, планинските села и славните манастири шепотат приказни кои траат повеќе од илјада години.

Од другата страна се наоѓа второто по големина езеро во нашата земја, Преспанското Езеро кое е познато по својата природна биолошка разновидност. Постојат околу 200 видови птици, од кои 104 се водни птици. Од оваа бројка, 62 видови се запишани на списокот на заштитени видови според Бернската конвенција, додека три од нив се на Европската црвена листа на глобално загрозени видови.

А во средината е „срцето“ на Охридско и Преспанско езеро, крунисано со планината Галичица која ги дели двете големи езера. Националниот парк е дом на автохтон балкански рис и бројни други ендемични флора и фауна. Овде дивите и малку талканите патеки ве водат до најпрекрасните глетки во регионот. Следното 5-то издание на настанот е закажано на 27 мај 2023 година, одлична можност со растојанија до 100 километри во пролетно време да се подготвите за напорните летни ултра-трки.

Сите трки на Охрид Ultra-Trail® се организирани во согласност со ITRA (International Trail Running Association) медицинските и безбедносните стандарди и на финишерите им се доделуваат квалификациски камчиња за UTMB® (Ultra Trail du Mont Blanc). Исто така, учесниците и организаторите го следат начелата на Outdoor Friendly Pledge со цел да ја заштитат уникатната природа во регионот.

Следете не на социјалните мрежи за редовни вести. Happy Trails!

Сведоштва

Избор на сведоштва од трката во 2022

CONI FERA

2022 Finisher Letnica Trail 20K
This is the second year I participated, and I continue to be impressed with the dedication, passion and professionalism with which you guys plan and execute this race, well done!
Very difficult call for you on how to respond to the weather forecast and you made absolutely the right decision. I only heard after the event about the tremendous effort you put into coordination and communication with meteorological and park services, and as participant I felt safe and cared for throughout the event (although still, let's say, pretty "in awe of the force of nature" during the storm!).
As last year, loved the aid stations and your amazing volunteers! And of course the stunning Galicica national park and the two lakes and the town and ... just everything. What a beautiful place to come to for a race and I highly recommend to anyone who likes trail running!

PAUL MARTIN

2022 Finisher Ultra-Trail 100K
Congratulations to the superb Race Director and wider team on a wonderful event. There were very tricky weather conditions but the quick reaction by the race team and attention to safety whilst ensuring the race could continue was impeccable! We had a wonderful adventure and look forward to coming back to complete the route as it was meant to be💯💯💯 See you again my Ohrid friends! The warmth and hospitality from all the checkpoints and locals was so lovely - we felt so welcome.. what a amazing trail community!

DAI DAVIES

2022 Finisher Ultra-Trail 100K
The Ohrid Ultra Trail 🇲🇰. I’d been looking forward to this one for a long time. Whilst Nature had different plans for us, the journey through the Galicica National Park did not disappoint! A spectacular event in the most beautiful place. 🏔.
Huge respect and gratitude for the organisers @ohridultratrail who were constantly adapting and keeping our adventure alive in the safest possible way despite all the storms the Trail Gods threw down ⛈. Never have I ever felt so looked after and cared for in a race before 🙌🏻

FRANK WAINWRIGHT

2022 Finisher Ultra-Trail 100K
It's over and out for Ohrid. But what a treasure just a cheap flight away on Wizz. Luton is today's only intermational departure and it doesn't go everyday. I flew in from Vienna to get the dates I needed. But all the flights were under £50 one way. It's the bags they sting you for, so travel light and choose Ohrid for a long budget weekend by a glorious unpolluted lake, with very clear water for swimming.
From an #ultrarunning perspective @ohridultratrail is a brilliant event with extreme elevation across 4 routes. And the route is often technical, meaning loose rocks, streams to descend, even last year's snow drifts. Applause to anyone who can run most of these. The climbing is, of course severe, and we got away with it as storm warnings curtailed the ridge climbs. Amazing organisation saw this done on registration day. There was no time for a new GPX but route marking was very frequent, and the flags reflected.
Nevertheless I kept a bit back for possible climbs we didn't see and added mileage we didn't get. When the last checkpoint said 7K to go I had energy to rip, and took off for the finish. 15hrs and 2nd Vet was a good result, dealing with heat, the terrain, the midnight start and 3000m elevation. My feet are slapped to sore bruising after so many rocky descents . But such a route, the near full moon patterned the lake through the clouds to create an unforgettable Northern Lights impression. It felt like we were running in the celestial heavens.

Supported by

Sponsors

Partners

RACE@OHRIDULTRATRAIL.COM
-
envelopephone-handset linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram